تحولخواهان از مجلس هفتم شروع کردند و در برهه کنوني با نسلي جديد در عرصه سياسي کشور نقشآفريني مي کنند و به نظر ميرسد اگر قصد حضور فعال تر در عرصه سياسي کشور را دارند، بايد براي رفع نقيصههاي قبل تلاش کنند.
به گزارش هفت چشمه، به نقل از فارس؛ شنبه(21آذرماه99) بود که جبهه جديدي با عنوان «جبهه تحولخواهان انقلابي» با انتشار بيانيهاي به نوعي موجوديت خود را اعلام کرد.
در بخشي از اين بيانيه آمده است: ان شاءالله سال 1400 نخستين دولت در گام دوم انقلاب اسلامي تشکيل خواهد شد، لذا ضروري است نيروهاي انقلاب با وحدت کامل تلاش کنند تا قوه مجريه به نحوي تحول يابد که بتواند پايه گذار شکل گيري دولت اسلامي بر اساس مفاد بيانيه گام دوم و تحقق مراحل جامعه سازي و تمدن سازي اسلامي باشد.
اما بررسي عقبه تشکيلاتي و سوابق اين جبهه که شامل سه حزب جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي، جمعيت جانبازان انقلاب اسلامي و جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي است، ميتواند برنامهها و اهداف و خط مشي اين جبهه جديد سياسي را تا حدودي تبيين کند. براي اين امر شايد بررسي دبيرکل هاي سابق اين سه حزب و همچنين سوابق عقبه تشکيلاتي اين احزاب و افراد تاثيرگذار آن ضروري مي نمايد.
جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي
«جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي» در سال ۱۳۷۵ بصورت تشکيلاتي آغاز به کار کرد.
مرحوم حجت الاسلام و المسلمين سيدعلي اکبر ابوترابي از مجاهدان مبارز دوران ستم شاهي، آزاده سرافراز و نستوه، نماينده رهبري در ستاد رسيدگي به امور آزادگان و نماينده چندين دوره مجلس شوراي اسلامي، حسين فدايي از مبارزان دوران ستم شاهي، داراي سوابق ممتد مديريتي در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي از جمله رييس ستاد فوريت هاي جنگ در دوران دفاع مقدس و از مديران سابق بنياد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامي و نماينده چند دوره مجلس از مهمترين اعضاي هيات موسس اين تشکل انقلابي هستند که البته اعضاي شوراي مرکزي حزب در طول ساليان متمادي دچار تغييرات و تحولاتي شده که يکي از دلايل آن لزوم جوانگرايي است.
در اين راستا محمدجواد عامري چند سالي است پس از حسين فدايي دبيرکلي جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي را برعهده دارد.

عامري دوره کارشناسي، کارشناسي ارشد و دکتراي مهندسي مکانيک خود را در دانشگاه صنعتي اميرکبير گذارنده و در سال ۱۳۹۰ فوق دکتري مهندس نفت با رويکرد مدلسازي ژئومکانيکي مخزن و پايداري ديواره چاه از دانشگاه «اي.اند. ام» آمريکا گذارنده است.
عامري همچنين در دوره دانشجويي از چهره هاي فعال بسيج دانشجويي و در سالهاي اخير از فعالان جامعه اسلامي و بسيج اساتيد دانشگاه بود و معاونت پژوهشي دانشکده مهندسي نفت در دانشگاه صنعتي اميرکبير را در پرونده خود دارد.
حسين فدايي پيش از اين سالها دبيرکل اين حزب بود ولي با اصرار او براي گردش نخبگان و جوانگرايي، محمدجواد عامري به عنوان دبيرکل اين حزب انتخاب شد.
جمعيت جانبازان انقلاب اسلامي
جمعيت جانبازان انقلاب اسلامي از سال ١٣٩٢ با عنوان جبهه جانبازان انقلاب اسلامي و با هيات موسسي چون مجتبي رحماندوست نماينده سابق مجلس عليرضا زاکاني نماينده فعلي مردم قم در مجلس، مجتبي شاکري عضو سابق شوراي شهر تهران، اسماعيل کوثري نماينده ادوار مجلس، حسين مظفر عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و ... با اهداف، سياست ها و برنامه هاي مشخص تشکيل شد.

مجتبي شاکري جانباز 8سال دفاع مقدس و عضو سابق شوراي شهر تهران دبيرکلي کلي ان را برعهده دارد و اعضاي آن به نوعي با جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي اشتراک مواضع و حتي اعضا دارند.
جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي
مجوز جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي در سال ۸۷ از سوي وزارت کشور صادر شد و عليرضا زاکاني نماينده چند دوره مجلس، زهره الهيان نماينده مردم تهران در مجلس، محمد دهقان نماينده سابق مجلس، پرويز سروري عضو سابق شوراي شهر تهران، مهدي طائب، مالک شريعتي نماينده فعلي مردم تهران در مجلس هيات موسس آن هستند.
زاکاني به نوعي مؤسس اين جمعيت است و سه دوره نيز دبيرکلي آن را بر عهده داشته و هماکنون مالک شريعتي دبيرکل جمعيت است.

اين حزب نيز با وجود شخصيت هايي همچون پرويز سروري که از سياستمداران با سابقه حساب مي شود، ترجيح دادند يک جوان را به عنوان دبيرکل انتخاب کنند.
مالک شريعتي نياسر که هماکنون سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي است، دکتري مهندسي سيستمهاي انرژي و عضو هيئت علمي پژوهشگاه نيرو، عضو کميته راهبري مرکز انرژي سبز ايران در بخش بينالملل وزارت نيرو است و در عين جواني سوابق متعدد علمي و پژوهشي در حوزه تخصصي خود دارد.
اصولگرايان تحولخواه
اواسط شهريور 84 بود که خبري مبني بر زمزمه تشکيل فراکسيون «اصولگرايان تحول خواه» با مديريت احمد توکلي نقل محافل شد.

توکلي درمورد ايجاد چنين جرياني در مجلس هفتم مي گويد: « تأکيد بر عدالتخواهي، تأکيد بر تحولخواهي و اصطلاح اصولگراي اصلاحطلب که اولين بار آقا بهکار بردند، مربوط به همان دوران بود. ما تقريبا اينطور بوديم؛ يعني هم تحولخواه بوديم، هم عدالتمحور و هم استکبارستيز بوديم... اين صفات که از روي اعتقاد در امثال بنده جمع شده بود، مورد قبول مؤثرين جناح راست مانند آقاي عسگراولادي و آقاي نوري قرار گرفت.
زحمات آقاي حسين فدايي هم مؤثر بود. بنابراين اگر فهرست جناح راست مجلس هفتم را ببينيد، ترکيب کاملا متفاوت است از مجلسهاي قبل. اين تفاوت به دليل وجود عناصري بود که مثل ما فکر ميکردند که جوانتر و تحولخواهتر بودند. از مسائلي که بر دين تکيه نداشت، دوري ميکردند. ما بر آزادي تأکيد ميکرديم و به آن اهميت ميداديم. درحاليکه خيلي از اصولگرايان ميگفتند ما که حرف ديني ميزنيم مردم بايد بپذيرند، اما ما بر اقناع مردم و مشارکت آنان تأکيد داشتيم».
همين رويکرد نو در نگاه به اصولگرايي باعث شد که شخصيتهاي جديدي امکان بروز و ظهور سياسي داشته باشند و فضاي جديدي را در جريان انقلابي کشور رقم بزنند.
شخصيتهايي چون الياس نادران، عليرضا زاکاني، محمد دهقان و پرويز سروري را ميتوان شخصيت هاي محورياي دانست که جريان تحولخواهي را در مجلس هفتم کليد زدند.
خروجي عملکرد تحولخواهان
اين رويکرد جديد اما خروجيها و عملکردهاي خوبي داشت و مسائل مورد پيگيري اين جريان سياسي بديع و تاريخي است. رويکرد کلياش البته عموما تبعيت از منويات رهبري معظم انقلاب اسلت و عموم شخصيت هاي تحولخواه اغلب در سخنرانيها و طرحهايشان بر عمل به توصيههاي رهبر انقلاب تاکيد دارند.
**پرونده علي کردان
با استعلام يک وبگاه خبري الف وابسته به احمد توکلي در سال 87 مقامهاي دانشگاه آکسفورد رسماً اعلام کردند که وزير کشور وقت نه دکتري افتخاري و نه هيچ مدرک ديگري از اين دانشگاه دريافت نکردهاست و همين باعث شد مجلس مرحوم کردان را به استيضاح کشانده و در نهايت از کار برکنار کند. اين اقدام به يکي از اقدامات مهم مجلس هفتم بدل شد.
**استيضاح احمد خرم

12مهرماه83بود که نمايندگان مجلس هفتم طرح استيضاح احمد خرم وزير راه و شهرسازي دولت اصلاحات را کليد زدند
الياس نادران که از طراحان استيضاح است بعنوان اولين موافق استيضاح خرم به مفاسد مالي موجود در وزارت راه و ترابري اشاره کرد و گفت: فضاي وزارت راه بگونه اي است که کسي جرات مخالفت با ريخت و پاش ها را نداشته باشد
نادران با اشاره به اينکه در متن استيضاح 6 مورد مبني بر مفاسد مالي و اقتصادي و عزل و نصب ها و خسارت ناشي از اين مسائل مطرح شده است به بخشي از محورهاي مفاسد مالي اشاره کرد و گفت: يکي از مواردي که نقطه شروع بود تحقيق و تفحصي بود که در مجلس ششم انجام شده بود که امروز به هيات رئيسه ارايه ميکنيم.
**افشاي تخلف محمدرضا رحيمي
در اسفند ماه سال 88 و فروردين ماه سال 89 در نامه اي که نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به رئيس قوه قضائيه ارسال کردند، موضوع پيگيري فساد اقتصادي را خواستار شدند که در رسانه ها به نام محمدرضا رحيمي تعبير شد و نام رحيمي به پرونده فساد اقتصادي از آن سال بر زبان افتاد. بعد از آن الياس نادران در جلسه علني مجلس در آن سالها عنوان کرد: آقاي رحيمي رئيس حلقه فساد در خيابان فاطمي است که نسبت به جمعآوري منابع از محل منابع فاسد و توزيع آن تصميمگيري ميکردهاست و اکنون تقريباً همهٔ اعضاي اين شبکه فاسد اقتصادي در خيابان فاطمي دستگير شدهاند، الا معاون اول فعلي رئيسجمهور.

در تاريخ 22 ديماه 1391 در روند رسيدگي به پرونده فساد و اختلاس در بيمه ايران بود که يکي از متهمان اصلي پرونده (د - س) گفت: يک ميليارد و 500 ميليون تومان به حساب شخصي محمدرضا رحيمي، رييس پيشين ديوان محاسبات و معاون اول احمدي نژاد رئيس جمهور وقت واريز کرده است و رحيمي را بعنوان جعبه سياه پرونده اختلاس معرفي کرد.
پس از کش و قوسهاي فراوان قضايي در نهايت اتهامات رحيمي اثبات و او به حبس محکوم شد.
**تحقيق و تفحص از آموزش عالي
اواسط سال86در مجلس هفتم بود که طرح تحقيق و تفحص از مراکز آموزش عالي توسط عليرضا زاکاني در مجلس کليد خورد.
عليرضا زاکاني در پاسخ به دلايل طولاني شدن فرايند تحقيق و تفحص از آموزش عالي تاکيد کرد: تکليف گزارش کميته تحقيق و تفحص از آموزش عالي در مجلس هفتم نهايي مي شود.

همان دوران نهم مهرماه بود که زاکاني در مصاحبهاي گفت: يک هزار و 150 نفر در فرآيند جمع آوري اسناد بکار گرفته شدند و در حال حاضر عناصر موثر طي يک فرآيند علمي در حال تحليل گزارشات هستند. بالغ بر 400 هزار سند از دانشگاه ها جمع آوري شده است و همکاران توانسته اند بانک جامع اطلاعات و اسناد را تشکيل دهند.
** تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامي
عليرضا زاکاني در مجلس هشتم رييس هيات تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامي شد. او در مصاحبهاي اعلام کرد: براي تهيه گزارش تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامي بيش از ۴۵۰هزار صفحه سند مورد بررسي قرار گرفت و در برداشت اوليه، حدود ۷۰ عنوان استخراج شد که گزارش نهايي مبتني بر آن تنظيم شد.
اين تحقيق و تفحص نه تنها در مجلس هشتم بلکه در مجلس نهم هم مورد بررسي نمايندگان قرار گرفت و در همه اين سالها عليرضا زاکاني دبيرکل وقت جمعيت رهپويان اصليترين عنصر تحقيق و تفحص بود.
**طرح نظارت مجلس بر امور نمايندگان
طرح نظارت بر نمايندگان مجلس که باني آن حسين فدايي در سال ۱۳۸۹ بود از سوي ۵۵ نماينده مجلس ارائه و در سوم ارديبهشت ماه ۱۳۹۱ از سوي شوراي نگهبان مورد تأييد قرار گرفت.
اين طرح به نوعي اقدام عملي به تاکيد رهبر انقلاب بر نظارت بر نمايندگان بود که با استقبال قاطبه مجلس هم مواجه شد و مورد تصويب قرار گرفت.
**جبهه متحد اصولگرايان و سازوکارهاي وحدت جريان انقلابي
تحولخواهان هميشه در صف اول سازوکارها و فرآيندهاي وحدت جريان انقلابي بودهاند. از شوراي شهر دوم و مجلس هفتم تا رياست جمهوري سال 96 حسين فدايي دبيرکل سابق جمعيت ايثارگران تا پيش از حضور در مسئوليت فعلي خود در بازرسي دفتر رهبر انقلاب پاي ثابت طرحريزي اين سازوکارها در ادوار انتخابات بوده و همواره از ايده وحدت حداکثري دفاع کرده است. پس از تجربه شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب در انتخابات سال 84 و سهگانه لاريجاني، قاليباف و احمدينژاد، فدايي و ياران خود در مرکزيت سازوکار جديد، تحت عنوان جبهه متحد اصولگرايان قرار گرفتند تا در مجلس هشتم اصولگرايان به سياق انتخابات رياست جمهوري 84 با کثرت مواجه نباشند. ائتلاف 5+6 در آن دوره و 7+8 در مجلس نهم حاصل همين تلاشها بود.
برخي نقدها به تحولخواهان
جريان تحولخواه همواره در همه ادوار انتخابات يک پاي ثابت و بلکه داعيهدار وحدت جريان اصولگرايي بوده است. تحولخواهان همواره به دنبال تحقق ايده کانديداي واحد جريان انقلابي در انتخابات رياست جمهوري و فهرست واحد در انتخابات مجلس و شوراها بودهاند. اما در همه ادوار انتخابات نتوانستهاند اين ايده را عملي کنند. شکلگيري جبهه متحد اصولگرايان در دهه هشتاد و جمنا در دهه نود حاصل همين تلاشهاست اما همين مدلها نيز با نقاط قوت و ضعفي مواجه بوده و در عين کسب موفقيتهايي در جريان اصولگرايي با چالشها و نقدهاي جدي هم مواجه بودهاند.

همچنين به نظر مي رسد اين جمع عليرغم اينکه فعاليتهاي گسترده و مفيدي در حوزه تقنين، نظارت و مبارزه با فساد و عرصه هاي مختلف ديگر سياسي داشتهاند، اما نتوانستهاند مانند برخي جريانهاي سياسي ديگر آن طور که بايد با بطن عمومي جامعه ارتباط گفتماني برقرار کنند. اين در حالي است که طبق آنچه در مطالب بالا هم ذکر شد، طلايه داران تحولخواهي همواره پرچمدار مبارزه با فساد بوده اند و از اين جهت يک همراستايي گفتماني با موج فسادستيزي جامعه وجود دارد.
به نظر مي رسد اين جريان سياسي اگر در انتخابات آينده برنامهاي براي حضور موثر دارد، بايد ضمن حفظ روحيه سابق فسادستيزي و عدالت طلبي، در راستاي رفع اين نقيصهها هم قدمي مثبت بردارد.
انتهاي پيام/